Book review, movie criticism

Sunday, March 3, 2019

Zhang Yimou-Yang Fengliang 2, Codename cougar (代号美洲豹 1989)


Zhang Yimou-Yang Fengliang 2, Codename cougar (代号美洲 1989)


  Τι είναι το cougar; Πάνθηρας της Αμερικής, μεταφράζω τον κινέζικο τίτλο. Αυτός είναι ο κωδικός της επιχείρησης.
  Μια ταϊβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση καταλαμβάνει ένα αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει ένας ταϊβανός αξιωματούχος. Προορισμός του ήταν η Σεούλ. Ο Ge You (Γκε Γιόου) που τον είδαμε σε πάρα πολλές ταινίες του Feng Xiaogang ο οποίος είναι ο επί κεφαλής των αεροπειρατών πυροβολεί χωρίς να καταλαβαίνει το ζημιά το ταμπλό του πιλοτηρίου. Ο πιλότος του λέει ότι έχουν μόλις ένα τέταρτο στη διάθεσή τους να κάνουν αναγκαστική προσγείωση, αλλιώς το αεροπλάνο θα πέσει. Αναγκάζεται να δεχθεί. Βρίσκονται πάνω από την Κίνα, και εκεί κάνουν την αναγκαστική προσγείωση.
  Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, θέλουν την απελευθέρωση κάποιων συντρόφων τους. Όμως υπάρχει μια δυσκολία: πρέπει οι κινέζικες αρχές να επικοινωνήσουν με τις ταϊβανέζικες αρχές, με τις οποίες δεν έχουν καμιά επαφή για πάνω από 40 χρόνια (Το 1949 οι κομμουνιστές νίκησαν κατά κράτος τους εθνικιστές που υποχώρησαν στην Ταϊβάν).
  Η ταινία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των ταινιών του είδους, πυροβολισμούς, πτώματα, ανάμεσα στα οποία βέβαια θα είναι στο τέλος και τα πτώματα των αεροπειρατών.
  Στο IMDb δεν έχω δει χαμηλότερη βαθμολογία: 4,5. Στη βικιπαίδεια διαβάζω ότι θεωρείται σαν μια «υποσημείωση» στο έργο του Τζανγκ Γιμόου.
  Δεν συμφωνώ.
  Όχι μόνο γιατί η ταινία είναι συναρπαστική σαν θρίλερ, αλλά και γιατί, πιστεύω, έχει ένα στόχο τον οποίο αγνόησε η κριτική και το κοινό (ή μήπως όχι;). Η αεροπειρατεία αυτή προσφέρει μια δυνατότητα επαφής των δύο πλευρών που είναι άσπονδοι εχθροί. Οι φιλοφρονήσεις των επικεφαλής των δυο αντιτρομοκρατικών ομάδων καταδείχνουν στην ανάγκη της επαφής. Σίγουρα ο απλός λαός δεν ενδιαφέρεται τόσο για τις πολιτικές αντιθέσεις όσο για την ανάγκη επικοινωνίας με τους αδελφούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Σήμερα υπάρχει αρκετή επικοινωνία ανάμεσα στις δυο χώρες. Τα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι το 1989 που γυρίστηκε η ταινία.
  Και η μεγαλύτερη κίνηση φιλοφροσύνης: ο κινέζος επικεφαλής θέλει να πάει αυτός στο αεροπλάνο ως όμηρος αντί του ταϊβανέζου. Είναι δική σας υπόθεση του λέει, και εσύ θα είσαι πιο χρήσιμος στην επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων. Αυτό τελικά θα το πληρώσει με τη ζωή του. Και βέβαια βλέπουμε κινέζους και ταϊβανέζους κομάντος να συνομιλούν. Δυο μάλιστα διαπιστώνουν ότι έχουν κοινή καταγωγή, από το Πεκίνο.
  Την ταινία μπορείτε να την κατεβάσετε από το youtube με το 4K video downloader και στη συνέχεια, ανοίγοντάς την με τον VLC, ψάχνετε για τους αγγλικούς υπότιτλους (προβολή/VLsubs).

No comments: