Book review, movie criticism

Saturday, March 16, 2019

Zhang Yimou, You and me (2014)




  Ένα υστερόγραφο στον Zhang Yimou, που η ταινία του «Σκιά» παίζεται από την Πέμπτη στους κινηματογράφους.
  «You and me» είναι μια σύγχρονη όπερα Πεκίνου που σκηνοθέτησε ο Τζανγκ Γιμόου το 2013, κυκλοφόρησε σε dvd και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ3. Με απλή πλοκή αναπτύσσει το θέμα της συγχώρησης και της αναγνώρισης των σφαλμάτων.
  Η μητέρα ευνοεί τον μικρό αδελφό για να ανέβη στο θρόνο, πράγμα που δεν καταφέρνει τελικά. Ο μεγάλος αδελφός που έγινε βασιλιάς δεν της το συγχώρησε, και έκοψε κάθε σχέση μαζί της. Δεν ξέρει καν αν ζει ή πέθανε.
  Ισχυροποίησε το βασίλειό του, οι υπήκοοί του είναι ευτυχισμένοι, όμως νιώθει μοναξιά. Μια (δήθεν) επουράνια φωνή του μιλάει για την ανάγκη της συγχώρεσης. Η μητέρα του εμφανίζεται (δήθεν σαν σε όραμα) και λέει πόσο υπέφερε για πάρτη του. Είχε δύσκολη εγκυμοσύνη, παρά λίγο να πεθάνει, και όταν ήταν μικρός τον φρόντιζε όσο μπορούσε. Και εκείνος; Άτακτος έριξε κάτω ένα γιατρικό που θα της θεράπευε τα μάτια.  Ο βασιλιάς αναγνωρίζει τις θυσίες της μητέρας του και σκέφτεται ότι θα έπρεπε να την είχε συγχωρήσει.  
  Ένας αυλικός του λέει ότι πέθανε και βρίσκεται στον Κάτω Κόσμο. Στήνει ένα ψεύτικο Κάτω Κόσμο και οδηγεί εκεί τον βασιλιά μέσα από ένα υπόγειο, για να συναντήσει τη μητέρα του. Και η όπερα συνεχίζεται με τη στενοχώρια που έχει ο βασιλιάς που δεν συγχώρησε τη μητέρα του, και τη δική της που τον αδίκησε. Πέφτουν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, αποκαλύπτεται ότι ο Κάτω Κόσμος είναι ψεύτικος, και προσφέρεται να την κουβαλήσει στον ώμο του, όπως εκείνη τον κρατούσε στα χέρια της όταν ήταν μωρό.
  Παραμύθι. Συμβαίνουν αυτά στην πραγματική ζωή; Πάντως ο Σολωμός δεν συγχώρησε ποτέ τη μητέρα του που πήρε το μέρος του μικρού αδελφού του στη διαμάχη για την περιουσία του κόντε Σολωμού.  
  Εδώ είναι ένα μικρό trailer. Tο δεύτερο μισό της ταινίας, το οποίο είδαμε κι εμείς, μπορείτε να το δείτε στο drive.google.com
  Και επί τη ευκαιρία είδαμε και την «Τουραντό» του Πουτσίνι που σκηνοθέτησε ο Τζανγκ Γιμόου το 1999, στην Απαγορευμένη Πόλη, εκεί που τοποθετείται η πλοκή της.  

No comments: