Book review, movie criticism

Friday, March 15, 2019

Zhang Yimou, Σκιά (影, 2018)


 Zhang Yimou, Σκιά (, 2018)

  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Τελικά από ό,τι φαίνεται, κάθε κινέζικη ταινία εποχής είναι και ταινία πολεμικών τεχνών, κάτι που δεν συμβαίνει με τις ταινίες εποχής της Δύσης.
  Η «Σκιά» είναι μια ακόμη ταινία που εντάσσεται στη στροφή που έκανε ο Τζανγκ Γιμόου με τον «Ήρωα» και συνέχισε αμέσως μετά με τα «Ιπτάμενα στιλέτα», δηλαδή στις ταινίες wu xia (πολεμικές τέχνες). Τοποθετείται στην εποχή των «Τριών βασιλείων» (220-280 μ.Χ).
  Οι σκιές, όπως μας πληροφορούν τα γράμματα στην αρχή, είναι οι σωσίες που χρησιμοποιούσαν βασιλιάδες και ευγενείς, καθώς αντιμετώπιζαν συνεχώς τον κίνδυνο της δολοφονίας.
  Η πόλι Τζινγκ που ανήκει στο βασίλειο του Πέι έχει καταληφθεί από τον βασιλιά του Γιανγκ. Όλοι είναι υπέρ του αγώνα για την ανακατάληψή της εκτός από το βασιλιά, που θέλει πάση θυσία να διατηρήσει την ειρήνη, ακόμη και με τίμημα να δώσει την αδελφή του σαν παλλακίδα στο γιο του βασιλιά του Γιανγκ. Ο διοικητής, που στην πραγματικότητα είναι ο σωσίας, έχει άλλη άποψη, με αποτέλεσμα να εξοργίσει το βασιλιά.
  Όπως και στις προηγούμενες ταινίες πολεμικών τεχνών υπάρχουν αλλεπάλληλες ανατροπές και απροσδόκητα, ιδιαίτερα στο τέλος. Και η ανακατάληψη της πόλης γίνεται με έναν εντυπωσιακό τρόπο. Όμως με απογοήτευσε που, ενώ είδα να διαφαίνεται ένα ρομάντζο, δεν είχε συνέχεια.
  Σίγουρα δεν είναι από τις καλύτερες ταινίες του Τζανγκ Γιμόου, όμως δεν είναι κακή.
  Ναι, δεν ήταν μόνο δική μου αίσθηση, βρήκα μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα στο «Taste of cinema» που κατατάσσει τις 19 ταινίες του Τζανγκ Γιμόου από τις απλώς καλές στις άριστες. Καλύτερη απ’ όλες θεωρεί το «Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια». Συμφωνώ ως προς την γενική κλιμάκωση, με τις πρώτες του να θεωρούνται καλύτερες, αν και εγώ θα άλλαζα τη σειρά.
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για το «Σινικό τοίχος».
  Με την τελευταία αυτή ταινία του Τζανγκ Γιμόου τον οποίο είδα πακέτο (είχα αναρτήσει μόνο για τέσσερις ταινίες του) αποφάσισα να συγκεντρώσω όλες τις αναρτήσεις μου σε ενιαίο αρχείο το οποίο ανάρτησα εδώ.  

No comments: