Book review, movie criticism

Saturday, March 23, 2019

Yasujiro Ozu 32.Equinox flower (Higanbana 1958)


Yasujiro Ozu 32.Equinox flower (Higanbana 1958)


  Ήταν τόσο μαυρισμένος ο Όζου με την προηγούμενη ταινία του που τρόμαξα. Έτσι θα είναι και οι επόμενες ταινίες του; σκέφτηκα.
  Ευτυχώς διαψεύστηκα. Το χιούμορ επιστρέφει ακάθεκτο με μια χαριτωμένη κομεντί, που ανήκει στην κατηγορία των δύο προ-προηγούμενων ταινιών του, τις «ρεαλιστικές», που εικονογραφούν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα, και όχι μόνο της Ιαπωνίας, και όχι μόνο της εποχής εκείνης. Το πρόβλημα εδώ είναι η παντρειά των θυγατέρων. Με διάφορες θυγατέρες (προτιμώ αυτή τη λέξη από την κόρη, που είναι το θηλυκό του κούρος. Είναι εξάλλου η ινδοευρωπαϊκή που χρησιμοποιούν οι ιρανοί, οι γερμανοί και οι εγγλέζοι, και χρησιμοποιούσαν και οι πρόγονοί μας) να παρελαύνουν στην ταινία, ο Όζου φωτίζει όλες τις πλευρές του ζητήματος: ο πάτερ φαμίλιας που θέλει να αποφασίσει αυτός ποιον θα πάρει η κόρη του· η κόρη, που το σκάει και συζεί με τον αγαπημένο της μετά την άρνηση του πατέρα· η έγνοια των γονιών να παντρέψουν την κόρη τους, που συχνά δεν είναι μόνο μία. Ένας από την παρέα των ανδρών έχει επτά. Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές μου ήλθε στο μυαλό, μόνο για προίκες δεν άκουσα κουβέντα.
  Και βέβαια υπάρχει πάντα μια κεντρική ιστορία με το απαραίτητο σασπένς. Η κόρη τα έχει φτιάξει με ένα συνάδελφό της. Ο πατέρας της όμως έχει έτοιμο τον γαμπρό. Αυτή, ούτε να ακούσει κουβέντα. Κάποια στιγμή θα έλθει ο φίλος της κόρης του –μου ξεφεύγει, της θυγατέρας του ήθελα να πω- να του τη ζητήσει σε γάμο. Δεν μπορεί να περιμένει, η εταιρεία που δουλεύει έχει αποφασίσει τη μετάθεσή του σε μια άλλη πόλη.
  Και έχουμε πολλά χιουμοριστικά επεισόδια, κάποια μάλιστα περιφερειακά στην κύρια πλοκή όπως συμβαίνει σε κάθε καλή κωμωδία, επεισόδια στα οποία μας είχε συνηθίσει ο Όζου από προηγούμενες, κυρίως από τις πρώτες του ταινίες.
  Με ένα κόλπο θα παγιδέψουν τον πατέρα να δώσει τη συγκατάθεσή του. Όχι, δεν θέλει να παρευρεθεί στο γάμο, όμως τελικά μεταπείθεται. –Μα ήταν μούτρα αυτά που είχες στην τελετή και στη δεξίωση; Να πας να τους επισκεφτείς στο σπίτι τους, του λέει η αδελφή του.
  Τι να κάνει, παίρνει το τραίνο. Και για να μην τους έλθει ο ουρανός σφοντύλι με την επίσκεψή του, στέλνει τηλεγράφημα για τον ερχομό του. Ο υπάλληλος θα το στείλει από τον επόμενο σταθμό του τραίνου.
  Πολύ μου άρεσε αυτό το έργο. Να το πω ακόμη μια φορά, η κωμωδία είναι το αγαπημένο μου είδος.
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «Tokyo twilight».
  Την ταινία δεν μπορείτε να τη δείτε στο youtube γιατί δεν υπάρχει. Έχω δυο προειδοποιήσεις για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, και στην τρίτη μπορεί να μου καταργήσουν το λογαριασμό. Ίσως στο μέλλον.     

No comments: