Book review, movie criticism

Wednesday, March 20, 2019

Yasujiro Ozu 31.Tokyo twilight (Tōkyō boshoku 1957)

Yasujiro Ozu 31.Tokyo twilight (Tōkyō boshoku 1957)


  Ο Όζου αρχίζει να σκοτεινιάζει. Πάει το χιούμορ του. Και ο «ρεαλισμός» των δύο προηγούμενων ταινιών του παραχωρεί τη θέση του στο δράμα, και στο τέλος στην τραγωδία, με ένα νεκρό· που δεν είναι κάποια ηλικιωμένη όπως στο «Tokyo story», αλλά μια νέα κοπέλα.
  Η γυναίκα εγκαταλείπει τον άνδρα της με τα τρία μικρά παιδιά τους, εκτός πλαισίου της ιστορίας, για τον γκόμενο. Εκτός πλαισίου της ιστορίας σκοτώνεται και το αγόρι, νέος πια, σε μια ορειβασία. Μένουν τα δυο κορίτσια. Η μεγάλη, εντός πλαισίου της ιστορίας, εγκαταλείπει τον άντρα της με τον οποίο δεν τα πηγαίνουν καλά και γυρνάει στον πατέρα της, μαζί με τη δίχρονη κόρη της. Η μικρή μένει έγκυος, αλλά ο φίλος της την παρατάει και αναγκάζεται να κάνει έκτρωση.
  Η ανακάλυψη ότι η μητέρα τους βρίσκεται στο Τόκιο επιδρά σαν καταλύτης. Το μαθαίνει η μεγάλη, δεν θέλει να το αποκαλύψει στη μικρή η οποία συχνάζει στο μαγαζί της όπου παίζουν Majong. Όμως η μικρή θα το μάθει, και θα πάει να τη ρωτήσει αν είναι κόρη του πατέρα της. Η μητέρα της τη διαβεβαιώνει με κάθε πειστικότητα. Φαίνεται ότι έχει πεισθεί, και φεύγει τρέχοντας λέγοντας ότι τη μισεί. Στο «σουβλατζίδικο» που πηγαίνει έρχεται και τη βρίσκει ο φίλος της. Την έψαχνε λέει. Τον χαστουκίζει και φεύγει. Αναστατωμένη δεν προσέχει το τραίνο στη διάβαση. Τραυματίζεται θανάσιμα. Θα πεθάνει.
  Η μητέρα της δεν έχει πια λόγο να μείνει στο Τόκιο, συγκατατίθεται να πάνε με τον άντρα της στο Χοκάιντο. Πριν φύγει πηγαίνει μια ανθοδέσμη στο σπίτι της μεγάλης, για το θάνατο της μικρής. Της λέει ότι φεύγει με το τάδε τραίνο, και ότι μάλλον δεν θα ξανασυναντηθούν ποτέ πια.
  Δεν έχει ξεκινήσει το τραίνο, περιμένει με αγωνία μήπως έλθει να την αποχαιρετήσει η κόρη της. Δεν θα έλθει. Η πληγή που της προκάλεσε είναι πολύ βαθιά. Σε μια επόμενη σκηνή, αλλά προηγούμενη χρονικά, ο πατέρας της την ενθαρρύνει να πάει να την αποχαιρετήσει. Τυπικό του Όζου, που τους ήρωές του τους διακρίνει η ανθρωπιά. Ακόμη και τον νεαρό που παράτησε την μικρή τον δείχνει σαν μετανοιωμένο, παρόλο που δεν πήγε στο νοσοκομείο να τη δει.
  Στο τέλος η Setsuko Hara, η μεγάλη πρωταγωνίστρια του Όζου που πέθανε πρόπερσι (2015) σε ηλικία 95 ετών, ανακοινώνει στον πατέρα της ότι θα επιστρέψει στον άντρα της, και θα προσπαθήσει να τα βρούνε. Δεν θέλει η κόρη της να νοιώσει δυστυχισμένη όπως η αδελφή της, επειδή θα έχει χάσει τον πατέρα της.
  Το επιμύθιο: τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δυο γονείς (Το θυμήθηκα τώρα που ξαναδιάβαζα το κείμενο πριν το αναρτήσω. Φιλικό ζευγάρι τσακώθηκε άγρια, και δεν ήταν η πρώτη φορά. Η επτάχρονη κορούλα τους τους πλησιάζει και τους λέει: Σας θέλω και τους δυο. Μας το έλεγε συγκινημένη η μαμά).
  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «Early spring».

No comments: