Book review, movie criticism

Thursday, June 17, 2021

Emerald Fennel, Υποσχόμενη νέα γυναίκα (Promising young woman, 2020)

Emerald Fennel, Υποσχόμενη νέα γυναίκα (Promising young woman, 2020)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Το επιβεβαιώνει και η βικιπαίδεια για αυτή την ταινία: το σενάριο κάνει τη διαφορά. Η Emerald Fennel κέρδισε το όσκαρ σεναρίου, καθώς στην πρώτη της αυτή ταινία υπογράφει και το σενάριο.

  Ο Αλ βιάζει τη Μόνα, αριστούχα φοιτήτρια ιατρικής αφού τη μέθυσε, ενώ οι φίλοι του βιντεοσκοπούν χαχαρίζοντας. Αυτή παραιτείται από τη σχολή και αυτοκτονεί (off-stage). Και η Cassie, η κολλητή της, αριστούχα κι αυτή, παρατάει τη σχολή νιώθοντας ενοχές, αδικαιολόγητες θα έλεγα εγώ, γιατί δεν ήταν εκεί να την υπερασπιστεί.

  Παίρνει μίνι εκδικήσεις παριστάνοντας τη μεθυσμένη, αφήνοντας τους άντρες να νομίσουν ότι θα επωφεληθούν παρασύροντάς την στο χώρο τους. Εκεί τους περιμένει η έκπληξη: τους αφήνει στα κρύα του λουτρού.

  Ένας τέως συμφοιτητής της τη φλερτάρει. Φαίνεται καλό παιδί. Τον πηγαίνει στους γονείς της που τον κατασυμπαθούν. Όταν όμως μια φίλη της τής δίνει ένα βίντεο με το βιασμό της Μόνα και βλέπει ότι ανάμεσα σε εκείνους που παρακολουθούν γελώντας είναι και αυτός, τα πράγματα αλλάζουν. Τον απειλεί ότι θα κυκλοφορήσει το βίντεο αν δεν της πει πού θα γίνει το bachelor party του Αλ που παντρεύεται.

  Πιο πριν είχε πάρει και άλλες μίνι εκδικήσεις, αλλά τη μεγάλη τη φυλάσσει για τον Αλ. Μάλιστα έχει προβλέψει όλα τα ενδεχόμενα.

  Είναι από τις πιο συναρπαστικές ταινίες που έχω δει. Σάρωσε αρκετά βραβεία, πολλά από τα οποία ήταν για την Carey Mulligan ως καλύτερη ηθοποιού, και η βαθμολογία της στο IMDb είναι 7,5.

  Συμβουλή μου: μη χάσετε αυτή την ταινία.  

 

No comments: