Book review, movie criticism

Monday, June 14, 2021

Kaouther Ben Hania, Ο άνθρωπος που πούλησε το δέρμα του (The man who sold his skin, 2020)

Kaouther Ben Hania, Ο άνθρωπος που πούλησε το δέρμα του (The man who sold his skin, 2020)

 


  Από την Πέμπτη που μας πέρασε στους κινηματογράφους.

  Είδαμε πακέτο την Kaouther Ben Hania, δηλαδή τις τρεις ακόμη ταινίες της που βρήκαμε, επ’ ευκαιρία της προβολής της τελευταίας της ταινίας «Ο άνθρωπος που πούλησε το δέρμα του» στις ελληνικές αίθουσες.

  Ο Σαμ και η Αμπίρ είναι ερωτευμένοι. Όμως την Αμπίρ την προορίζουν οι γονείς της για έναν διπλωμάτη.

  Ό Αμπίρ θα βρεθεί στη φυλακή σαν αντικαθεστωτικός (βρισκόμαστε στη Συρία). Θα καταφέρει να φυγαδευθεί στο Λίβανο, όπου θα ζήσει μια φτωχική ζωή για ένα χρόνο.

  Εκεί θα τον ανακαλύψει ο Τζέφρι, ένας πρωτοποριακός καλλιτέχνης. Υπογράφει συμβόλαιο μαζί του, θα του ζωγραφίσει στη πλάτη τη βίζα Σένγκεν και θα τον παρουσιάζει, ζωντανό έκθεμα, στις διάφορες εκθέσεις (από ένα τέτοιο πραγματικό περιστατικό εμπνεύστηκε η Ben Hania την ταινία της). Αυτό βέβαια έναντι αδρής αμοιβής.

  Θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, αλλά εκεί θα βρεθεί και η Αμπίρ, που στο μεταξύ έχει παντρευτεί τον διπλωμάτη.

  Θα επικοινωνούν μέσω skype μέχρι που θα τους πάρει χαμπάρι ο άντρας της. Και, για να εκδικηθεί, θα συμμετάσχει σε μια καμπάνια συρίων ενάντια στην δήθεν εκμετάλλευσή του, επειδή εκθέτει τάχα τη χώρα του. Εκεί, εξοργισμένος, θα διαπράξει ένα βανδαλισμό. Θα καταλήξει κατηγορούμενος, χρεώστης ενός μεγάλου ποσού για το έργο που κατέστρεψε. Μόνο ο Σαμ μπορεί να τον σώσει. Στέλνει τη γυναίκα του να τον παρακαλέσει. Αυτός εξοργίζεται. -Μπορούσε να έλθει ο ίδιος να με παρακαλέσει αντί να στέλνει τη γυναίκα του στο κρεβάτι μου.

  Όμως θα φερθεί μεγαλόψυχα. Θα διαπραγματευτεί την άρση της κατηγορίας.

  Σαν πολλά δεν είπαμε;

  Θα το κάνω όμως το σπόιλερ: το έργο έχει happy end. Όμως, πριν φτάσουμε στο happy end, θα βρεθούμε μπροστά σε συγκλονιστικές ανατροπές.

  Όμως έμεινα με το ερωτηματικό: ήταν τελικά στο δωμάτιό του η γραμματέας του Τζέφρι, η όμορφη Μόνικα Μπελούτσι, όπως είπε στην Αμπίρ στο Skype όταν αυτή σαν κάτι να υποψιάστηκε, ή της είπε ψέματα;

  Ξέρουμε ότι η Μόνικα τον συμπαθούσε πολύ, ήδη από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισε, και ας της πέταξε τη γνωστή βρισιά όταν προσφέρθηκε να του πακετάρει τα φαγητά που θα περίσευαν από τη δεξίωση, στην οποία είχε πάει απρόσκλητος για να χορτάσει την πείνα του.

  Εξαιρετική η σκηνοθεσία, είδα την ταινία, όπως και την «Η πεντάμορφη και η αγέλη», την προηγούμενη ταινία της, με αδιάπτωτο ενδιαφέρον.  

  Πάρα πολύ καλός στην ερμηνεία του ο άνθρωπος που πούλησε το δέρμα του (sorry, o Yahya Mahayni), βραβεύθηκε με το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ της Βενετίας. Η Kaouther Ben Hania κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Στοχκόλμης, βράβευση την οποία προσυπογράφουμε απόλυτα.

  Και η Μπελούτσι, πολύ όμορφη MILF παρά τα πενηνταπέντε της χρόνια.   

 

No comments: