Book review, movie criticism

Wednesday, June 2, 2021

Mona Achache, The hedgehog (2009)

Mona Achache, The hedgehog (2009)

 


  Μια ακόμη ταινία για την οποία έγραψα και ξέχασα να αναρτήσω. Βλέπω ημερομηνία στο αρχείο 13-1-2012, δηλαδή έγραψα γι’ αυτήν πριν εννιάμισι χρόνια.

  Η ταινία ξεκινάει με ένα εντυπωσιακό σασπένς: ένα κοριτσάκι φιντεοσκοπεί τον εαυτό του, δηλώνοντας ότι σε 165 μέρες, όταν θα κλείσει τα δώδεκα, θα αυτοκτονήσει. Η ταινία έχει σαν θέμα την μοναξιά. Αντιστικτικά με τη μοναξιά του κοριτσιού παρουσιάζεται η μοναξιά της θυρωρού, μιας μεσόκοπης χήρας γυναίκας, του «σκαντζόχοιρου», όχι όμορφης, παραιτημένης, στην οποία όμως το κοριτσάκι μαντεύει έναν πλούσιο εσωτερικό κόσμο. Από τη μοναξιά της θα την βγάλει ένας γιαπωνέζος, χήρος κι αυτός. Θα της προτείνει να τα φτιάξουν. Θα δεχθεί. Πριν προλάβουν όμως να χαρούν τη σχέση τους ένα φορτηγάκι θα την παρασύρει και θα την σκοτώσει.

  Και το κοριτσάκι; Μάλλον δεν θα πραγματοποιήσει την απόφασή του, βλέποντας την τραγικότητα του θανάτου.

  Και μια σύμπτωση. Στο βιβλίο της Κωνσταντοπούλου (προ-προηγούμενη ανάρτηση) διάβασα για τον Γιασουτζίρο Όζου. Η αισθητική του μου άρεσε, και αποφάσισα να δω τις ταινίες του που είχα μαζέψει. Και τώρα βλέπω την σκηνοθέτιδα να θαυμάζει τον Όζου. Η θυρωρός και ο γιαπωνέζος βλέπουν μαζί τις «Αδελφές Μουνεκάτα» του Όζου. Και βέβαια θα αναφέρω την ταινία «Five» του Κιαροστάμι, dedicated to Ozu, μια πολύ πρωτότυπη ταινία που μου άρεσε πάρα πολύ.

 

 

No comments: