Book review, movie criticism

Monday, June 28, 2021

Fabrizio Terranova, Donna Haraway, story telling for earthly survival (2016)

Fabrizio Terranova, Donna Haraway, story telling for earthly survival (2016)


 

  Σήμερα, Δευτέρα, στην «Ταινιοθήκη της Ελλάδος» (κινηματογράφος Λαΐς, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Μετρό Κεραμεικός) ώρα 9.30, είσοδος δωρεάν.

  Η ταινία είναι ένα πορτραίτο της αμερικανίδας φιλοσόφου, φεμινίστριας και femina universalis, με ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων, Donna Haraway. Μιλάει για τη ζωή της ξεκινώντας από τα παιδικά της χρόνια, για τους Ναβάχο, για την ευφυία που διαθέτουν τα πρωτεύοντα, για τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας (το δικό μου δεν το έχει διαβάσει, δεν έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, και αμφιβάλλω αν ξέρει ελληνικά για να της το στείλω), για φιλοσόφους (Ο Σαρτρ είναι εμφανής προτίμηση) τον σημερινό κόσμο που απειλείται και σαν οικοσύστημα και σαν κοινωνία, κ.α. Στο τέλος αναπτύσσει το όραμά της για μια κοινοβιακή κοινωνία, ξεπατικωμένη θα έλεγα από τον Πλάτωνα.

  Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που είπε, συμπαθητικότατο το κακαριστό γέλιο της και εξαιρετικής εικαστικής ομορφιάς τα παρέμβλητα ιντερμέτζα.

  Όσοι διαβάσετε έγκαιρα την ανάρτηση και δεν έχετε τι να κάνετε απόψε, επαναλαμβάνω, προβάλλεται σήμερα Δευτέρα 28 Ιουνίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στις 9.30, δωρεάν.   

 

 

No comments: