Book review, movie criticism

Monday, June 14, 2021

Kaouther Ben Hania, Η πεντάμορφη και η αγέλη (Beauty and the dogs, 2017)

Kaouther Ben Hania, Η πεντάμορφη και η αγέλη (Beauty and the dogs, 2017)

 


  Αποφάσισα να δω και την τυνήσια σκηνοθέτιδα Kaouther Ben Hania πακέτο, δηλαδή όσες ταινίες της βρω, μια και από την Πέμπτη που μας πέρασε παίζεται η ταινία της «Ο άνθρωπος που πούλησε το δέρμα του»

  Η ωραία και τα σκυλιά είναι ο πιο σωστός τίτλος. Τα σκυλιά είναι οι αστυνομικοί που βίασαν την ωραία, της οποίας οι καταγγελίες έπεφταν στο κενό.

  Δεν είναι ντοκιμαντέρ αυτή η ταινία όπως οι άλλες δυο που είδαμε, όμως βασίζεται στην  αληθινή ιστορία την οποία γράφει στο βιβλίο της «Coupable d'avoir été violée» (ένοχη που βιάστηκα) η Meriem Ben Mohamed.  

  Ανατριχιαστική ιστορία, η οποία φαντάζομαι λίγο απέχει από την πραγματική.

  Είναι με το φίλο της σε μια παραλία πιο κάτω. Έφυγαν από το πάρτι που διοργάνωσε η ίδια. Φιλιώνται. Σταματάει ένα αστυνομικό. -Απατάς τον άντρα σου. -Μα δεν είμαι παντρεμένη.

  Όμως είχαν άλλα σχέδια γι’ αυτήν.

  Περνάνε χειροπέδες στο φίλο της και ένας απ’ αυτούς τον πάει μέχρι την πόρτα του χώρου όπου γίνεται το πάρτι. Οι άλλοι τη βιάζουν.

  Τον βιασμό δεν τον βλέπουμε, περνάμε αμέσως στο επόμενο κεφάλαιο (η ταινία χωρίζεται σε αριθμημένα κεφάλαια), όπου την βλέπουμε να περπατάει αλαλιασμένη. Το πώς έγινε ο βιασμός θα το αφηγηθεί η ίδια όταν θα πάει να κάνει καταγγελία, κατά συμβουλή του φίλου της ο οποίος τη συνοδεύει.

  Το τι τράβηξαν και οι δυο τους, από τη γραφειοκρατική αδιαφορία, τη ματσό αντιμετώπιση και την προσπάθεια βέβαια να καλύψουν οι αστυνομικοί τους συναδέλφους τους, δεν περιγράφεται. Στο τέλος μάλιστα έπεσε πάνω τους. Τότε είναι που θα δούμε τις πιο συγκλονιστικές σκηνές.

  Δεν έχει σκοπό να κάνει αναίρεση της καταγγελίας.

  -Συνέλαβέ τη για να πάμε όλοι σπίτι, λέει ο ένας από τους τρεις στο συνάδελφό του.

  Του δίνει τις χειροπέδες.

  -Λυπάμαι. Θέλω εντολή από τον εισαγγελέα.

  -Τι; Αναφωνεί.

  -Τι είναι αυτά που λες; του λέει ο άλλος.

  Αυτός την πλησιάζει.

  -Πού πας; του φωνάζει αγριεμένος ο άλλος.

  -Μπορείς να αρνηθείς να υπογράψεις την αναφορά [η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν γεμάτη ψεύδη]. Προσπαθούν να σε τρομάξουν. Δεν μπορούν να σε συλλάβουν. Θα γράψω ότι αρνήθηκες να υπογράψεις την αναφορά. Να πας κατ’ ευθείαν στον εισαγγελέα.

  -Τι της λες; του λέει ο άλλος.

  -Παράτα με. Και σ’ αυτήν: -Πήγαινε τώρα, πήγαινε, της λέει.

  -Τρελάθηκες; Του λέει ο άλλος.

  -Πού πηγαίνει; Τι έπαθες; του λέει ο πρώτος. Σταμάτα να κάνεις τον ήρωα.

  -Κάτω τα χέρια σου από μένα. Υπάρχουν νόμοι σ’ αυτή τη χώρα.

  -Τι νόμοι μου λες;

  Τον τσακωμό αυτό τον ακούει ενώ απομακρύνεται.

  Είναι από τις λίγες ταινίες που κράτησαν αδιάπτωτο το ενδιαφέρον μου, όπως και η επόμενη της Kaouther Ben Hania, «Ο άνθρωπος που πούλησε το δέρμα του» που παίζεται από την Πέμπτη που μας πέρασε στους κινηματογράφους και για την οποία θα αναρτήσουμε αργότερα.

  Καλά, υπάρχουν αστυνομικοί που βιάζουν;

  Εδώ στην Ελλάδα τι γίνεται;

  Μου το είπε, πριν δέκα περίπου χρόνια, η Άννα, μια πόρνη, που το πραγματικό της όνομα ήταν… Όχι, εγώ σαν τον Ποκοπίκο είμαι τάφος, δεν σας το λέω, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το όνομά της υπάρχει στο στίχο του Σεφέρη «Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν…».

  Πολλές φορές που πήγαιναν για την καθιερωμένη εξέτασή τους τις βίαζαν. Μπορεί οι αστυνομικοί που τις βίαζαν να είχαν το σκεπτικό «Καλά, τόσοι σας παίρνουν, γιατί όχι και εμείς;».

  Το έχω ξαναγράψει, κάθε σεξουαλική πράξη που δεν έχει τη συναίνεση του άλλου ή η συναίνεση αυτή είναι αποτέλεσμα εκβιασμού ή πίεσης, δεν είναι παρά βιασμός.

  Μπορεί και να μου είπε ψέματα η Αννούλα.

  Εσείς τι πιστεύετε;

  Τώρα το θυμήθηκα, κάτι ανάλογο είπε στην παρέα η συγχωρεμένη η Σταυρούλα, δικαστής εφέτης ε.τ. και συγγραφέας (της παρουσίασα την τελευταία της ποιητική συλλογή), που πέθανε από κορονοϊό πριν ένα μήνα γιατί δεν είχε εμβολιαστεί, ήταν κατά του εμβολίου, όμως δεν θυμάμαι λεπτομέρειες. Αυτό που μου είπε η Αννούλα το ψιθύρισα στο αυτί του φίλου δίπλα μου ακούγοντας τη δική της ιστορία. Δεν το είπα στην παρέα, μη με αρχίσουν στις ερωτήσεις.

  Εξαιρετική η ταινία, και καταπληκτική στην ερμηνεία της η Mariam Al Ferjani.

  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία της «Η λεπίδα της Τυνησίας».

 

 

No comments: