Book review, movie criticism

Friday, June 18, 2021

Massoud Bakhshi (1973 - )

Massoud Bakhshi (1973 - )

 


  Ο Μασούντ Μπαχσί γεννήθηκε στην Τεχεράνη. Απέκτησε δίπλωμα φωτογραφίας και κινηματογράφου το 1990. Εργάσθηκε στο Ιράν σαν κριτικός κινηματογράφου και παραγωγός από το 1990 μέχρι το 1998. Στη συνέχεια πήγε στην Ιταλία όπου σπούδασε σκηνοθεσία. Σπούδασε επίσης πολιτιστική οικονομία στο Παρίσι το 1905.

  Έχει γυρίσει δώδεκα ταινίες ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους που βραβεύτηκαν σε διάφορα φεστιβάλ. Απ’ αυτές ξεχωρίζει η ταινία «Η Τεχεράνη δεν έχει πια ροδιές» (2007).

  Έχει γυρίσει επίσης δυο ταινίες μυθοπλασίας. Η πρώτη είναι «Μια αξιοπρεπής οικογένεια». Σ’ αυτήν δείχνει τις δυσλειτουργίες μιας μεγαλοαστικής οικογένειας, που προσπαθούν να ρίξουν ο ένας τον άλλο σε μια κληρονομιά. Η προβολή της ταινίας απαγορεύτηκε στο Ιράν. Η δεύτερη, «Γιάλντα, η νύχτα της συγχώρεσης», έχει σαν θέμα το νομικό σύστημα που βασίζεται στη σαρία, με την επιταγή «αίμα αντί αίματος», αλλά και την εκμετάλλευση των χαμηλών τάξεων από τους μεγαλοαστούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκφράζεται με την άρνηση του εξηνταπεντάρη να παντρευτεί την μικρή κοπέλα σε κανονικό γάμο παρά μόνο με προσωρινό, που είναι η νόμιμη πορνεία στο ισλάμ.   

 

 

No comments: