Book review, movie criticism

Wednesday, June 9, 2021

Jean-Pierre and Luc Dardenne, Ανάμεσά μας, (Le jeune Ahmed, 2019)

Jean-Pierre and Luc Dardenne, Ανάμεσά μας, (Le jeune Ahmed, 2019)

 


  Τιμημένη με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στις Κάννες, είναι μια από τις καλύτερες ταινίες των αδελφών Νταρντέν. Το θέμα της είναι επίσης επίκαιρο, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός.

  Ο νεαρός Αχμέντ, επηρεασμένος από τα διδάγματα του ιμάμη, θέλει να σκοτώσει τη δασκάλα του επειδή δεν τη θεωρεί πιστή μουσουλμάνα. Τα έχει και με την οικογένειά του, με τη μητέρα του που πίνει κανένα ποτηράκι (το ισλάμ απαγορεύει ρητώς το ποτό), την αδελφή του που έχει γκόμενο, τον αδελφό του που δεν συμμερίζεται καθόλου τις φονταμενταλιστικές απόψεις του.

  Η απόπειρα δεν θα πετύχει και θα καταλήξει σε αναμορφωτήριο. Θα πάει σε μια φάρμα να δουλέψει. Πότε θα τον αφήσουν; Μόνο όταν η ψυχολόγος διαπιστώσει ότι έχει μεταμεληθεί ειλικρινά.

  Κάνει τον μετανοημένο για να τον αφήσουν. Το έχει βάλει αμέτι μουχαμέτι (κολλάει η έκφραση τέλεια με το context) να σκοτώσει τη δασκάλα.

  Ξέρω αρκετά για το ισλάμ, όμως κάθε φορά μαθαίνω και καινούρια.

  Τον γλύφει ένας σκύλος και διαμαρτύρεται στην ιδιοκτήτρια. Σύμφωνα με το ισλάμ το σάλιο του σκύλου είναι ακάθαρτο. Πηγαίνει και πλένεται.

  Μια κοπέλα τον φλερτάρει. Θέλει να τον φιλήσει. Κάποια στιγμή θα τον πιάσει μπόσικο και τα καταφέρνει. Σκέπτεται με τρόμο ότι δεν είναι πια καλός μουσουλμάνος, δεν θα πάει στον παράδεισο.

  -Πρέπει να γίνεις μουσουλμάνα, της λέει, έτσι το μέγεθος της αμαρτίας μου θα μειωθεί.

  Ο αδελφός του θα καταδώσει τον ιμάμη για αυτά που τους λέει, αλλά και κάποιος άλλος. Ο ιμάμης θα συλληφθεί.

  Να το ξαναπώ άλλη μια φορά: ο ισλαμικός φονταμενταλισμός δεν καταπολεμείται με αντιτρομοκρατικά μέτρα, με Guantanamo, και δεν ξέρω τι άλλο. Ο πιο αποτελεσματικός εχθρός του ισλαμιστή είναι ο μετριοπαθής μουσουλμάνος. Να μην ξεχνάμε ότι την πιο σθεναρή άμυνα ενάντια στο ISIS την κάνουν οι κούρδοι του Κομπάνε.

  Και τι έγινε με τον νεαρό, κατάφερε τελικά να σκοτώσει τη δασκάλα;

  Μπορεί την ταινία να την έχετε δει πολλοί, όμως παίζεται και σήμερα στους κινηματογράφους, ίσως και την άλλη εβδομάδα, δεν θα κάνω σπόιλερ.

 

No comments: