Book review, movie criticism

Thursday, June 3, 2021

Wong Kar-wai, Καθώς κυλούν τα δάκρυά μας (As tears go by, 1988)

Wong Kar-wai, Καθώς κυλούν τα δάκρυά μας (As tears go by, 1988)

 


  Εν όψει της επανέκδοσης των ταινιών του Γουόνγκ Καργουάι «Chungking express», «Έκπτωτοι άγγελοι» και «Ευτυχισμένοι μαζί» που θα παίζονται από σήμερα στους θερινούς κινηματογράφους και για μια βδομάδα αποφάσισα να τον δω πακέτο. Έντεκα ταινίες γύρισε όλες κι όλες, και είχα ήδη γράψει για δυο, την «Ερωτική επιθυμία» και το «Οι νύχτες μου μακριά σου», και θα έβλεπα οπωσδήποτε και τις άλλες τρεις που παίζονται σε επανέκδοση. 

  Στην ανάρτησή μου για το «Οι νύχτες μου μακριά σου» γράφω: «Το Chungking Express είναι ένα έργο που μου άρεσε πάρα πολύ (ελπίζω κάποια στιγμή να το ξαναδώ και να γράψω γι’ αυτό)». Να λοιπόν που δίνεται η ευκαιρία, μετά από δέκα χρόνια.

  Βλέποντας το «Καθώς κυλούν τα δάκρυά μας» και διαβάζοντας για τις τρεις ταινίες που θα δούμε στο Αθηνόραμα, αλλά και επιβεβαιώνοντας από το IMDb, βλέπω ότι ο Γουόνγκ  Καργουάι ξεκινάει με το δοκιμασμένο για την εμπορικότητά του είδος crime, για να περάσει στη συνέχεια στο drama και στο romance, τα οποία βέβαια εμφιλοχωρούν και στο crime.

  Το romance: Η αγάπη του Γουά για την ξαδέλφη του. Το drama: η αγάπη και η έγνοια του για τον Φλάι. Το crime: Είναι και οι δυο εισπράκτορες της χονγκονγκνέζικης μαφίας, με τον Φλάι σαν βοηθό του, τον οποίο έχει υπό την προστασία του.

  Drama είναι αυτό που λέμε στα ελληνικά κοινωνικό έργο, που όμως συχνά έχει και δραματικό τέλος.

  Τα κεντρικά σημεία της πλοκής: ο Φλάι είναι φιλόδοξος και ανεύθυνος, δανείζεται για να κάνει ο αδελφός του δεξίωση στο γάμο του και να κάνει δυο δώρα στη νύφη. Έλα όμως που δεν έχει να τα επιστρέψει;

  Οι περιπλοκές από αυτό το δάνειο καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Στο τέλος ο Φλάι, για να αποδείξει ότι είναι και αυτός κάποιος, θα δεχθεί να δολοφονήσει έναν πληροφοριοδότη έναντι αδρής αμοιβής, ένα μεγάλο μέρος της οποίας δίνει στον αδελφό του. Ο Γουάι προσπαθεί να τον αποτρέψει. Του ξεφεύγει και πάει για να εκτελέσει το συμβόλαιο. Ο Γουάι τρέχει πίσω του.

  Δεν έχουμε αμφιβολία ότι ο Γουάι θα σκοτωθεί, καθώς πιο πριν ακούσαμε ότι και αυτός είχε εκτελέσει συμβόλαια θανάτου. Το ίδιο βέβαια και ο Φλάι.

  Εκφραστικότατο το πρόσωπο της ξαδέλφης καθώς τον κατευοδώνει. Με τα μπλεξίματα που έχει, είναι σίγουρη ότι τον βλέπει για τελευταία φορά.

  Πίσω από το εμπορικό του crime ξεχωρίζει το romance και το drama, ιδιαίτερα η αγάπη του Γουάι για τον Φλάι που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον προστατέψει, αλλά και του Φλάι για τον αδελφό του, που το δάνειο που έκανε για να τον βοηθήσει στο γάμο του είχε το δραματικό αποτέλεσμα που είπαμε, να σκοτωθεί τόσο αυτός όσο και ο Γουάι.

  Ο μεγάλος σκηνοθέτης ήδη φάνηκε από την πρώτη του αυτή ταινία.

 

No comments: