Book review, movie criticism

Thursday, June 10, 2021

Kaouther Ben Hania, Les imams vont à l’école (2010)

Kaouther Ben Hania, Les imams vont à l’école (2010)

 


  Αποφάσισα να δω και την τυνήσια σκηνοθέτιδα Kaouther Ben Hania πακέτο, δηλαδή όσες ταινίες της βρω, μια και από σήμερα παίζεται η ταινία της «Ο άνθρωπος που πούλησε το δέρμα του».

  Η ταινία «Οι ιμάμηδες πηγαίνουν σχολείο» είναι ντοκιμαντέρ. Οι μαθητευόμενοι ιμάμηδες στο μεγάλο τέμενος του Παρισιού πρέπει να μάθουν για τις αρχές ενός κοσμικού κράτους όπως είναι η Γαλλία, στην οποία ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους έγινε το 1905 όπως μαθαίνουμε, προς μεγάλη αγανάκτηση του Πάπα.

  Κανένα πανεπιστήμιο δεν τους δέχεται, παρά μόνο το Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού, όσο κι αν φαίνεται περίεργο. Αλλά μάλλον δεν θα έπρεπε.

  Θα τους παρακολουθήσουμε σε διάφορες φάσεις της εκπαίδευσής τους, θα πάρουν συνέντευξη σε κάποιους απ’ αυτούς, αλλά κυρίως ακούμε δυο καθηγητές στις παραδόσεις τους.

  Βασική αρχή του κοσμικού κράτους είναι η ανεξιθρησκεία. Κάθε ένας είναι ελεύθερος να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα, αλλά μέχρι το σημείο που δεν παραβιάζει καταστατικές αρχές του κράτους. Μια γυναίκα για παράδειγμα δεν μπορεί να κάνει μάθημα σε νηπιαγωγείο φορώντας τσαντόρ.

  Η αρχή της κοσμικότητας είναι εξάλλου εκείνη που τους επιτρέπει αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σ’ αυτή την αίθουσα.

  Το ήξερα ότι οι μουσουλμάνοι κάνουν την προσευχή τους στρεφόμενοι προς τη Μέκκα, αυτό που δεν ήξερα είναι ότι, για να είναι σίγουροι αν βρεθούν σε συνθήκες που δεν μπορούν να προσανατολιστούν, καλό είναι να έχουν μαζί τους μια πυξίδα.

 

No comments: