Book review, movie criticism

Sunday, June 20, 2021

Farnoosh Samadi (? - )

Farnoosh Samadi (? - )

 


  Η Farnoosh Samadi είναι Ιρανή σκηνοθέτης που αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης. Συνυπογράφει τα σενάρια των ταινιών που γύρισε ο Ali Asgari, τις μικρού μήκους «Πάνω από δυο ώρες» (2013), «Το μωρό» (2014), «Delay» (2018) και «Witness» (2020), και τη μεγάλου μήκους «Η εξαφάνιση», Επίσης συνυπογράφει με τον Ali Asgari και τη σκηνοθεσία τής μικρού μήκους «Il Silenzio» (2016). Το μικρού μήκους «Βλέμμα», το οποίο προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ και κέρδισε κάποια βραβεία, είναι η δεύτερη σκηνοθετική της απόπειρα.

  Να το ξαναγράψω: το σενάριο κάνει τη διαφορά. Υποθέτω ότι το στόρι στις ταινίες του Ali Asgari είναι δικό της, καθώς, ως είθισται, ο σκηνοθέτης συνυπογράφει και το σενάριο κάνοντας αλλαγές, μεγαλύτερες ή μικρότερες.

  Στα σενάρια των ταινιών του Asgari που είδα και τα οποία συνυπογράφει βλέπω το κριτικό βλέμμα πάνω στον συντηρητισμό της ιρανικής κοινωνίας και το νομικό της σύστημα, ενώ χειρίζεται με εξαιρετική επιτηδειότητα το σασπένς, μπάζοντάς το ήδη από την αρχή της ταινίας. Συχνά το σασπένς το δημιουργούν οι σκηνοθέτες ξεκινώντας in media res, με ένα κορυφαίο επεισόδιο, και μετά αναπτύσσεται η ταινία με το «σασπένς του πώς» φτάσαμε σ’ αυτό το επεισόδιο.

  Δεν είναι η περίπτωση της Samadi.

 

No comments: