Book review, movie criticism

Sunday, August 23, 2020

André Téchiné, Barroco (1976)

André Téchiné, Barroco (1976)

 

  Δεν ήξερα ότι υπάρχουν και ρομαντικά thriller- έτσι χαρακτηρίζει την ταινία η βικιπαίδεια.

  H Izabelle Adjani τα έχει με τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ, που είναι πυγμάχος. Του προσφέρουν ένα τεράστιο ποσό για να πει σε μια συνέντευξη τύπου ότι τα έχει με έναν υποψήφιο στις εκλογές που πλησιάζουν. Μ’ αυτά τα λεφτά θα φτιάξουν τη ζωή τους.

  Από την άλλη παράταξη μαθαίνουν για την συνέντευξη, και του προσφέρουν επίσης ένα μεγάλο ποσό για να μην τη δώσει. Το παίρνει και αυτό. Ετοιμάζονται να το σκάσουν.

  Τον κυνηγούν τώρα και οι δυο πλευρές με τους κακοποιούς που έχουν στην υπηρεσία τους να τον σκοτώσουν. Και θα τα καταφέρουν.

  Το ρομάντζο.

  Ο δολοφόνος που κυνηγάει τη Ατζανί για να της πάρει τα λεφτά καταλήγει να την ερωτευτεί. Το ίδιο και αυτή αυτόν. Μοιάζει με τον Ντεπαρτιέ (ο ίδιος και στους δυο ρόλους), όμως αυτή θέλει να του μοιάζει περισσότερο. Πέρα από το ότι τον βλέπει σαν τον προηγούμενο φίλο της, έχει το σκοπό της.

  Τον ντύνει με τα ρούχα του σκοτωμένου και του βάφει τα μαύρα μαλλιά του ξανθά. Έχει και το διαβατήριό του, θα περάσουν σίγουρα από τον έλεγχο.

  Ο νέος Ντεπαρτιέ υποψιάζεται ότι θα του την έχουν στημένη. Ξέρει ότι τον κυνηγούσαν να τον δολοφονήσουν. Απομακρύνεται από την Ατζανί. Ο Walt, ο εκδότης μιας εφημερίδας στην οποία θα δημοσιευόταν η συνέντευξη και με τον οποίο είχαν έλθει σε επαφή, την προλαβαίνει ενώ κατευθύνεται προς τις σκάλες του πλοίου και βαδίζει δίπλα της. Οι δολοφόνοι, πιστεύοντας ότι είναι ο Ντεπαρτιέ, τον πυροβολούν. Μαζεύεται κόσμος. Εμφανίζεται ο Ντεπαρτιέ, παίρνει την Ατζανί και ανεβαίνουν στο πλοίο.

  Μια από τις ελάχιστες ταινίες που βλέπω να ξεφεύγει ο δολοφόνος. Και δεν θυμάμαι να έχω δει ταινία που η γυναίκα να ερωτεύεται τον δολοφόνο του φίλου της. Αρκετά αντιρεαλιστικό το σενάριο, σατιρίζει όμως τη διαφθορά των πολιτικών. Μάλιστα βλέπουμε και μια διαδήλωση κατά της διαφθοράς.

  Πολύ καλή ταινία, με την όμορφη Ατζανί στα εικοσιένα της χρόνια και τον εικοσιοκτάχρονο Ζεράρ Ντεπαρτιέ στιλάκι. Πώς διάβολο τα κατάφερε και πήρε τόσα κιλά με το πέρασμα των χρόνων;

 

No comments: