Book review, movie criticism

Thursday, August 6, 2020

Γιάννης Κρομμυδάκης, Βεντέτα (2019)

Γιάννης Κρομμυδάκης, Βεντέτα (2019)

 

  Μετά την «Εξορία» του Βασίλη Μαζωμένου παρουσιάζουμε τη «Βεντέτα» του Γιάννη Κρομμυδάκη, μια ακόμη ταινία από το φεστιβάλ κινηματογράφου της Ιεράπετρας.

  Είναι η δεύτερη ταινία που βλέπω μετά το «Ξα μου» της Κλειώς Φανουράκη που είναι εντελώς κρητική. Θέμα της, όπως λέει και ο τίτλος, είναι η βεντέτα, η δεύτερη μάστιγα μετά τη ζωοκλοπή.

  Ή μάλλον η πρώτη.

  Με φρίκη διαβάζω στα γράμματα της αρχής ότι η Κρήτη μετράει κάπου τρακόσιους νεκρούς, που δεν έπεσαν σε τίποτα Θερμοπύλες αλλά θύματα της βεντέτας. Τα αιγοπρόβατα της ζωοκλοπής έτσι κι αλλιώς θα πήγαιναν από μαχαίρι, είτε του ιδιοκτήτη τους είτε του ζωοκλέφτη.  

  Με τέτοιο τίτλο η αφηγηματική αναμονή είναι ότι θα παρακολουθήσουμε κάποια ζοφερή ιστορία.

  Τίποτα τέτοιο.

  Βέβαια υπάρχει η βεντέτα, υπάρχουν νεκροί, όμως η ταινία είναι μια κρητική γουέστερν-κωμωδία η οποία, όσο προχωράει, τόσο και πιο ξεκαρδιστική γίνεται. Όσο για το γουέστερν, βλέπουμε δυο φορές την κλασική σκηνή των καουμπόικων, ο καλός και ο κακός αντιμέτωποι, έτοιμοι να τραβήξουν πιστόλι. Αν ο Κρομμυδάκης έβαζε σαν μουσική υπόκρουση στις σκηνές αυτές εκείνη τη γνωστή του Ένιο Μορικόνε, θα ήταν τέλειες.

  -Τι μου λες, η κόρη μου τα ’χει μ’ αυτόν, τον εχθρό μας; Να πας να τον καθαρίσεις και να εξαφανίσεις το πτώμα του.

  Όμως αυτός δεν τα καταφέρνει, αλλά πού να το πει στο αφεντικό. Εν τω μεταξύ τον «εχθρό», που δεν τα έχει απλά με την κόρη του αλλά είναι ήδη αντρόγυνο, παντρεύτηκαν κρυφά, τον περιμαζεύει μια οικογένεια και τον περιποιείται μέχρι να αναρρώσει. Όταν συνέρχεται εντελώς θα πάει να αναζητήσει την αγαπημένη του.

  Θα τη βρει;

  Ας μην τα λέμε όλα.

  Και η κωμωδία:

  Θα του φορτωθεί μια όμορφη τσιγγάνα που παράτησε τον άντρα της, με τον οποίο την πάντρεψαν με το ζόρι. Κάνει ό,τι μπορεί να την ξεφορτωθεί, όμως αυτή εκεί, τσιμπούρι.

  Λείπει τίποτα;

  Ναι, ο σήριαλ κίλερ και ένας κουρέας (λάθος, κομμωτής) ο οποίος είναι αδελφή. Επίσης είναι και ο «σερίφης», που έχει το νου του μόνο στο φαΐ.

  Πολύ μου άρεσε η ταινία, φαντάζομαι θα σαρώσει στις κρητικές αίθουσες. Ευφάνταστο σενάριο, καλή σκηνοθεσία, καλές ερμηνείες, γνήσιες κρητικές χιουμοριστικές ατάκες, και βέβαια μπόλικη κρητική μουσική.

  Το frame το έβαλα για την πινακίδα του χωριού: Πέρα Xωριό-Far Away Village. Σίγουρα την εμπνεύστηκε ο Κρομμυδάκης από μια φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με παρόμοια πινακίδα: Οδός Μακρυγιάννη-Long John Street.

  Να σημειώσω τέλος ότι και η Ιωάννα Καρυστιάνη πραγματεύεται το θέμα της βεντέτας στο μυθιστόρημά της «Κοστούμι από χώμα». Το ίδιο και ο Κωστής Φραγκούλης (Ανταίος) σε δυο διηγήματά του, το ένα από τη συλλογή «Στον κύκλο του μαχαιριού» και το άλλο από τη συλλογή «Η ρούσικη καμπάνα».  

  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε μέχρι το Σάββατο 8 Αυγούστου στις επτά το βράδυ, όπως και όλες άλλωστε, κάνοντας εγγραφή στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ιεράπετρας. Μπείτε στην ιστοσελίδα και δείτε πώς. https://www.festivalierapetra.gr/index.php/el/plirofories/odigies-syndesis-stin-platforma

 

No comments: