Book review, movie criticism

Monday, August 24, 2020

John Farrow, Submarine command (1951)

John Farrow, Submarine command (1951)

 

  Μια ακόμη ταινία με υποβρύχιο, μετά το «Das Boot» που ξαναείδα πρόσφατα.

  Μου αρέσουν οι πολεμικές ταινίες, κυρίως με αεροπλάνα, αλλά και με πλοία. Οι ταινίες με υποβρύχια είναι συναρπαστικές σαν θρίλερ καθώς, σε άκρα σιωπή, περιμένει το πλήρωμα να σκάσει η βόμβα βυθού του αντιτορπιλικού, ελπίζοντας ότι δεν θα τους κτυπήσει, ή τουλάχιστον όχι τόσο σοβαρά ώστε να τους βουλιάξει. Ο θάνατος σε ένα υποβρύχιο που βουλιάζει πρέπει να είναι τρομερός. Ποτέ δεν θα δεχόμουν να υπηρετήσω τη θητεία μου σε υποβρύχιο, ατυχήματα μπορούν να συμβούν και σε καιρό ειρήνης, όπως με εκείνο το σοβιετικό, πριν χρόνια, έχω ξεχάσει λεπτομέρειες. Νομίζω γυρίστηκε και ταινία, αλλά ταινίες με unhappy end δεν θέλω να βλέπω.

  Τελικά οι πολεμικές σκηνές ήταν λίγες, στην αρχή και στο τέλος της ταινίας. Στην αρχή βλέπουμε μια τελευταία σύγκρουση ακριβώς με τη λήξη του πολέμου στον Ειρηνικό, με την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας.

  Το υποβρύχιο δέχεται ξαφνική επίθεση από αέρα και από ένα αντιτορπιλικό. Ο Γουίλιαμ Χόλντεν διατάζει άμεση κατάδυση. -Μα ο καπετάνιος με έναν ακόμη είναι πάνω στη γέφυρα. Ο Χόλντεν προτιμάει να θυσιάζει τον φίλο του παρά να ρισκάρει τη ζωή όλου του πληρώματος (βασίζεται σε πραγματικό περιστατικό, διαβάζω στη βικιπαίδεια).

  Λήγει ο πόλεμος, οι τύψεις τον τυραννούν σε τέτοιο βαθμό που φαρμακώνουν τη σχέση του με τη γυναίκα του. Είναι στα πρόθυρα να χωρίσουν.

  Στο μεταξύ ξεσπάει ο πόλεμος της Κορέας και το υποβρύχιο αναλαμβάνει μια καινούρια αποστολή: σε συνεργασία με αλεξιπτωτιστές πρέπει να ελευθερώσουν αμερικανούς αιχμαλώτους, καθώς ανάμεσά τους βρίσκεται και μια ομάδα κατασκόπων με σημαντικές πληροφορίες.

  Η επιχείρηση βέβαια στέφεται με επιτυχία χάρη και στους επιδέξιους χειρισμούς του Χόλντεν που αυτή τη φορά θα θυσιάσει το υποβρύχιο, όχι όμως και το πλήρωμα. Βρίσκονται κοντά στην ακτή, θα βγουν έξω κολυμπώντας και θα ενωθούν με τους αιχμάλωτους που είχαν απελευθερωθεί στο μεταξύ.

  Η γυναίκα του με το νιογέννητο μωρό τους τον περιμένουν.

  Εν τάξει, δεν ήταν πολλές οι πολεμικές σκηνές, η μισή ταινία ήταν drama, όμως αρκετά καλή.   

 

No comments: