Book review, movie criticism

Thursday, August 13, 2020

Vesela Kazakova, Mina Mileva, Γάτα στον τοίχο (Cat in the wall, 2019)

Vesela Kazakova, Mina Mileva, Γάτα στον τοίχο (Cat in the wall, 2019)

 

  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Το κτηριακό συγκρότημα, ιδιοκτησία του δήμου, βρίσκεται σε μια φτωχογειτονιά του Λονδίνου. Σ’ αυτήν αρχίζουν να έρχονται σιγά σιγά μικροαστοί, ενώ μέχρι τότε ήταν η συνοικία των μεταναστών. Ο δήμος αποφάσισε να ανακαινισθεί. Θα στείλει το συνεργείο του, θα κάνει την ανακαίνιση. Βλέπουμε να αλλάζουν τα παράθυρα.

  Είναι όπως στις πολυκατοικίες, αν παρθεί η απόφαση, εσύ, παρόλο που διαφωνούσες, θα πληρώσεις.

  Tο ποσό είναι πολύ μεγάλο. Με ρωτάς αν έχω να το δώσω; Η Irina Atanasova θα ξεσηκώνει και άλλους στο κτηριακό αυτό συγκρότημα που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

  Η Ιρίνα είναι από τη Βουλγαρία. Έχει σπουδάσει μηχανικός αλλά δουλεύει σε ένα μπαρ. Έχει ένα αγοράκι. Ο αδελφός της πρέπει να ήλθε πρόσφατα γιατί είναι παράνομος, φοβάται την απέλαση.

  Αυτή είναι η μια γραμμή της ιστορίας.

  Υπάρχει και μια δεύτερη.

  Μια γάτα περιφερόταν αδέσποτη στον εξωτερικό διάδρομο του συγκροτήματος. Ο αδελφός της θέλει να της δώσει σαλάμι. Μην τολμήσεις, του λέει, γιατί μετά θα μας γίνει κολλιτσίδα, δεν θα μπορούμε να την ξεφορτωθούμε.

  Εγώ δεν της έδωσα σαλάμι αλλά λουκάνικο. Μου έγινε κολλιτσίδα. Κάθε πρωί την άραζε στο παράθυρο περιμένοντας να ξυπνήσω. Πανέξυπνη, δεν νιαούριζε, γιατί ήξερε ότι αν με ξύπναγε θα την έδιωχνα και τέρμα τα σαλάμια. Ο ύπνος μου είναι ιερός.

  Είχε συνηθίσει πια, ερχόταν τρεις φορές την ημέρα να εισπράξει το λουκάνικό της.

  Κάθε φορά που κατέβαινα στην Κρήτη σκεφτόμουνα πότε θα με πάρει χαμπάρι. Καμιά φορά έκανε και τρεις μέρες.

  Ένα Πάσχα πέρασαν τρεις μέρες, πέρασαν τέσσερις, πέρασαν πέντε… δεν ξαναφάνηκε. Πιθανώς την παρέσυρε κάποιο αυτοκίνητο, συχνός θάνατος για τις γάτες του χωριού.

  Τελικά μετά από τρεις μέρες η Ιρίνα τη λυπήθηκε και την περιμάζεψε. Δέθηκε πολύ μαζί της ο γιος της.

  Ύστερα από κάποιες μέρες εμφανίστηκαν οι ιδιοκτήτες. Την διεκδικούν. Μετά από άγριο καυγά με τη μαύρη (Την είχατε παρατημένη τρεις μέρες…) αποφασίζουν να τη δώσουν πίσω. Όμως η γάτα έχει κρυφτεί σε μια τρύπα και δεν βγαίνει με τίποτα.

  Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος κρυπτορατσισμός με τη μαύρη που θα τους δημιουργήσει κι άλλους μπελάδες. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι λευκή.

  Για την ανακαίνιση δεν θα πληρώσουν όλοι, μόνο αυτοί που εργάζονται. Υπάρχουν πολλοί που δεν εργάζονται. Και πώς ζουν; Με κοινωνικά επιδόματα. Δεν είναι πολλά τα λεφτά, όμως συγκρίνοντάς τα με το αραλίκι, είναι πιο συμφερτικό.

  Σκέφτομαι ότι αν έδιναν τέτοια επιδόματα και στην Ελλάδα δεν θα υπήρχε πρόβλημα ανεργίας. Άνεργοι φυσικά θα υπήρχαν, όμως δεν θα τους ένοιαζε ιδιαίτερα, αφού θα μπορούσαν να τη βγάζουν ξεκούραστα με τα επιδόματα.

  Μου άρεσε η ταινία, πολύ καλή η ερμηνεία της Ιρίνα Ατανάσοβα.

 

No comments: