Book review, movie criticism

Thursday, August 20, 2020

Marjane Satrapi, Μαρί Κιουρί, η γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο (Radioactive, 2019)

Marjane Satrapi, Μαρί Κιουρί, η γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο (Radioactive, 2019)

 

  Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Έχουμε γράψει για τις τρεις από τις τέσσερις ταινίες που γύρισε η Μαριάν Σατραπί.

  Μου αρέσουν οι βιογραφίες, αλλά σε βιβλία διαβάζω μόνο για βιογραφίες λογοτεχνών. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις. Θυμάμαι ότι διάβασα μια βιογραφία του Τσαϊκόφσκι, αγαπημένου μου συνθέτη, του Γιουνγκ, του Φρόιντ και του Βέντρις (αποκρυπτογράφησε τη γραμμική Β, αποδεικνύοντας ότι ήταν ελληνική γραφή). Όμως βλέπω κινηματογραφικές βιογραφίες, αν με ενδιαφέρει βέβαια ο βιογραφούμενος. Εδώ είχα ένα επί πλέον λόγο να δω την ταινία: σαν φαν του ιρανικού κινηματογράφου παρακολουθώ και τους ιρανούς σκηνοθέτες της διασποράς.

  Τελικά δεν υπάρχει μεγάλος που να μην αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες στη ζωή του. Η Μαρί Κιουρί, που μαζί με τον άντρα της ανακάλυψαν το ράδιο και το πλουτώνιο, δεν ήταν εξαίρεση. Η Κιουρί στα πρώτα βήματα της καριέρας της απολύθηκε από τη δουλειά της γιατί ήταν απαιτητική ως προς τον εργαστηριακό εξοπλισμό που χρειαζόταν. 

  Η ανακάλυψή τους άνοιξε νέους ορίζοντες στην ιατρική (ακτίνες Χ, ακτινοβολίες για τους καρκινοπαθείς), όμως οδήγησε και σε καταστροφικές χρήσεις της. Οι δυο ατομικές βόμβες είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Αλλά και η χρήση της για ειρηνικούς σκοπούς, σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση ατυχήματος. Η περίπτωση του Τσέρνομπιλ είναι η πιο χαρακτηριστική. Μάθαμε και ότι στις πυρηνικές δοκιμές στη Νεβάδα ερχόταν θεατές με εισιτήριο, μισό δολάριο.

  Οι επιπτώσεις μαθεύτηκαν αργότερα. Διάβασα ότι ο καρκίνος από τον οποίο πέθανε ο Τζων Γουέιν πιθανόν οφειλόταν στο ότι γύρισε κάποιες ταινίες κοντά στην περιοχή των πυρηνικών δοκιμών.

  Η Κιουρί υπήρξε θύμα της ανακάλυψής της.

  Μέσω της ταινίας η Μαριάν Σατραπί δίνει και το φεμινιστικό μήνυμά της. Η Κιουρί υπήρξε θύμα των προκαταλήψεων της εποχής, και λίγο έλλειψε να τα παρατήσει και να γυρίσει στην Πολωνία, ακολουθώντας την αδελφή της.

  Πάρα πολύ καλή η ερμηνεία της Rosamund Pike. Μου άρεσε πολύ η ταινία.

 

 

No comments: