Book review, movie criticism

Thursday, August 13, 2020

Christopher Nolan, Inception (2010)

Christopher Nolan, Inception (2010)

 

Από σήμερα στις αίθουσες, σε επανέκδοση

  Μετά το «Matrix» μια ακόμη ταινία επιστημονικής φαντασίας προβάλλεται στις αίθουσες σε επανέκδοση. Την είδα, όμως τη βρήκα αφηγηματικά ασαφή. Ίσως να φταίει η ηλικία μου.

  Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο κλέβει πληροφορίες μπαίνοντας μέσα στο υποσυνείδητο των στόχων του. Εδώ του ζητείται να μπει στο υποσυνείδητο ενός ανθρώπου και να του εμφυτεύσει την ιδέα να διαλύσει την οικονομική αυτοκρατορία του πατέρα του, του μοναδικού ανταγωνιστή του εργοδότη του. Αντάλλαγμα; Αυτός θα εξασφαλίσει την διαγραφή του από τον κατάλογο των καταζητούμενων στις ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να επιστρέψει. Τον καταζητούν για το θάνατο της γυναίκας του, για τον οποίο δεν ευθύνεται.

  Συγκινητική είναι η λαχτάρα του να ξαναδεί τα δυο μικρά παιδιά του.

  Στο υποσυνείδητο του στόχου του μπαίνει με τους συνεργάτες του δημιουργώντας τα όνειρά του. Η Helen Page είναι αυτή που τα σχεδιάζει.

  Την ασάφεια μου τη δημιούργησαν τα τρία επίπεδα ονείρων, το καθένα βαθύτερο από τα άλλα. Ποιο είναι ποιο; Η βικιπαίδεια μου έδωσε την πλοκή του έργου (είπαμε, είναι η πρώτη σποϊλερτζού) την οποία όμως δεν καλοκατάλαβα και δεν θα καθόμουνα βέβαια να ξαναδιαβάσω το σχετικό λήμμα. Κατά τα άλλα απόλαυσα τις σκηνές δράσης, άφθονο πιστολίδι, γρονθοκοπήματα και κυνηγητό με αυτοκίνητα.

  Μην παρασύρεστε από μένα, η ταινία έχει από τις ψηλότερες βαθμολογίες στο IMDb που έχω δει ποτέ, 8,8.

 

No comments: