Book review, movie criticism

Tuesday, August 25, 2020

Walter Salles, Jia Zhangke, a guy from Fenyang (2014)

Walter Salles, Jia Zhangke, a guy from Fenyang (2014)

 

  Με την ταινία του Walter Salles «Jia Zhangke, a guy from Fenyang» πέτυχα το double.

  Και σε κριτική double;

  Ναι, και σε κριτική.

  Έχω παρουσιάσει και τον Walter Salles και τον Jia Zhanke πακέτο, δηλαδή όλες τις ταινίες τους. Αυτό που συμβούλευε ο Ντοστογιέφσκι τη γυναίκα του την Άννα, να μελετάει συγγραφείς αλλά να διαβάζει πού και πού κανένα άλλο βιβλίο το κάνω εγώ για σκηνοθέτες, αλλά και για συγγραφείς. Για τον Καζαντζάκη και τον Πρατικάκη μάλιστα έχω γράψει βιβλίο.

  Βλέπουμε αποσπάσματα από ταινίες του, κάποιους πρωταγωνιστές του να μιλάνε γι’ αυτές και γι’ αυτόν όπως τον Wang Hongwei, συμμαθητή του στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου, τον βλέπουμε να επισκέπτεται μέρη όπου γύρισε ταινίες, την πατρίδα του, τη μητέρα και την αδελφή του, να συναντάει γνωστούς και φίλους. Μιλάει με συγκίνηση για τον πατέρα του, θύμα κι αυτόν της Πολιτιστικής Επανάστασης.

  Όταν του πρόβαλε σε dvd την ταινία του «Πλατφόρμα» δεν είπε τίποτα αλλά σηκώθηκε και πήγε να κοιμηθεί. Γιατί; Το έμαθε αργότερα. Το θεωρούσε δεδομένο ότι με μια τέτοια ταινία θα τον συλλάμβαναν. Όμως οι καιροί είχαν αλλάξει.

  Όχι εντελώς.

  Πολλές ταινίες του όπως «Η πλατφόρμα» δεν προβλήθηκαν στις αίθουσες.

  Αργότερα συνάντησε ένα πειρατή στο δρόμο. Χάζευε τα πειρατικά dvd. -Το απόγευμα, του λέει, θα έχω μια καταπληκτική ταινία, την «Πλατφόρμα» του Jia Zhangke, έλα να την αγοράσεις. Πήγε από περιέργεια και είδε μια μεγάλη στοίβα dvd με την «Πλατφόρμα». Χάρη σ’ αυτά τα πειρατικά dvd, μας λέει, έγινε γνωστό το έργο του στην Κίνα, τόσο στο κοινό όσο και στους κριτικούς.

  Εξαιρετική ταινία, έχει 7 στο IMDb.  

 

No comments: