Book review, movie criticism

Thursday, August 6, 2020

Αντώνης Ρενιέρης, Για θύμισέ μου (2019)

Αντώνης Ρενιέρης, Για θύμισέ μου (2019)

 

  Είναι η τρίτη ταινία που είδαμε στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ιεράπετρας, μετά την «Εξορία» και τη «Βεντέτα». Θέμα της είναι το Alzheimer.

  Ξέρω άτομα που υποφέρουν απ’ αυτό, φαντάζομαι κι εσείς, αλλά εδώ θα αναφερθώ σε διασημότητες: Στην Μάργκαρετ Θάτσερ, στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και την Iris Murdoch (Αυτή μπορεί να μην την ξέρετε, είναι συγγραφέας και μάλιστα έχει γυριστεί μια ταινία πάνω στη ζωή της. Φοιτητής είχα διαβάσει μια μελέτη της για τον Σαρτρ). Το Alzheimer, όπως και ο κορονοϊός, δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, μορφωμένους και αμόρφωτους, διάσημους και άσημους, μαύρους και άσπρους, έλληνες και βάρβαρους.

  Είναι η δεύτερη ταινία που βλέπω πάνω στο θέμα του Alzheimer. Η πρώτη ήταν η ταινία του Αντώνιο Μερθέρο «Κι εσύ σύ ποια είσαι;».

  H Μαρία Σβολιαντοπούλου που υπογράφει το σενάριο είχε σαν ιδέα να παρουσιάσει όλες τις καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτοί που έχουν την φροντίδα κάποιου που πάσχει από Alzheimer με μια έξυπνη επινόηση. Καθώς είναι αδύνατον να τις παρουσιάσει αφηγούμενη μόνο μια ιστορία, αφηγείται κάμποσες· ή μάλλον τις αφηγούνται στον συντονιστή μιας ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης, τις οποίες ο σκηνοθέτης δραματοποιεί. Υπάρχει βέβαια μια κεντρική αφήγηση, αλλά παράλληλα ακούμε και τις άλλες αφηγήσεις.

  Παρουσιάζει τις καταστάσεις αυτές με τη σειρά που εμφανίζονται: πρώιμα στάδια, η  διάγνωση, η άρνηση, ο θυμός και τέλος η αποδοχή. Φτάνοντας στο σημείο που η άρρωστη κάνει συνέχεια την ίδια ερώτηση θυμήθηκα ένα πεντάλεπτο βιντεάκι που έκανε το γύρο της υφηλίου, και έχει τίτλο «Τι είναι αυτό;». Αξίζει να το δείτε.

  Πολύ καλή ταινία, θα σας συμβούλευα να τη δείτε, θα μάθετε και πράγματα για το Alzheimer που ίσως αγνοούσατε.

  Πώς θα τη δείτε;

  Μπαίνοντας στην πλατφόρμα του φεστιβάλ θα βρείτε τις οδηγίες. Όλες οι ταινίες θα είναι αναρτημένες στο vimeo μέχρι το Σάββατο 8 Αυγούστου στις επτά το βράδυ.

https://www.festivalierapetra.gr/index.php/el/plirofories/odigies-syndesis-stin-platforma

 

 

No comments: