Book review, movie criticism

Thursday, August 27, 2020

Billy Wilder, Η γκαρσονιέρα (The apartment, 1960)

Billy Wilder, Η γκαρσονιέρα (The apartment, 1960)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους, σε επανέκδοση

  Ωραία αισθηματική κομεντί, με την Σίρλεϊ Μακλέιν και τον Τζακ Λέμον.

  Ο Τζακ Λέμον είναι ο αντιήρωας. Τον εκμεταλλεύονται στη δουλειά του (δουλεύει σε μια ασφαλιστική εταιρεία) τέσσερα άτομα, ζητώντας του το κλειδί της γκαρσονιέρας του για να φέρνουν τις γκόμενες. Αυτός δεν έχει το σθένος να τους αρνηθεί με αποτέλεσμα να μένει καμιά φορά έξω από το σπίτι του, καθώς αυτοί παραβίαζαν την ώρα που θα έπρεπε να την παραδώσουν.

  Είναι ερωτευμένος με την Σίρλεϊ Μακλέιν, η οποία δουλεύει σε ένα από τα ασανσέρ του πολυώροφου κτιρίου της εταιρείας. Αυτή τον συμπαθεί.

  Και οι τέσσερις του υπόσχονται ότι θα μιλήσουν θετικά στο διευθυντή ώστε να πάρει προαγωγή. Ο διευθυντής υποπτεύεται ότι κάτι συμβαίνει, τον ξεψαχνίζει, αναγκάζεται να ομολογήσει για την γκαρσονιέρα.

  Θα πάρει την προαγωγή, και μάλιστα μεγαλύτερη από εκείνη που περίμενε, αλλά…

  Ο διευθυντής θα είναι ο πέμπτος που θα του ζητήσει το κλειδί της γκαρσονιέρας του, και φυσικά θα του το δώσει. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι η κοπέλα που θα φέρει στην γκαρσονιέρα του δεν είναι άλλη από τη Σίρλεϊ Μακλέιν. 

  Αυτός την παραμυθιάζει ότι θα χωρίσει και θα την παντρευτεί, έτσι θα συναινέσει για την επανασύνδεση. Όμως θα πληροφορηθεί από μια άλλη εργαζόμενη στην εταιρεία ότι πριν απ’ αυτή και μετά απ’ αυτή είχε και άλλες σχέσεις.

  Ο Τζακ Λέμον επιστρέφει στην γκαρσονιέρα του και θα την βρει ξαπλωμένη στο κρεββάτι του. Είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας νιώθοντας ταπεινωμένη που δεν της πήρε δώρο για τα Χριστούγεννα αλλά της άφησε ένα εκατοδόλαρο, λες και ήταν πόρνη. Τώρα είναι εντελώς σίγουρη ότι η σχέση αυτή, στην οποία είχε τόσο επενδύσει, δεν έχει μέλλον.

  Πριν το happy end θα δούμε πολλά κωμικά επεισόδια. Γέλασα πολύ με την ταινία.

 Πολύ μου άρεσε το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, με την γλυκιά και τρυφερή Σίρλεϊ Μακλέιν και τον Τζακ Λέμον με το πληθωρικό, νευρικό παίξιμο.

 

 

No comments: