Book review, movie criticism

Monday, December 17, 2018

Kenji Mizoguchi 14. 1944 Miyamoto Musashi (宮本武蔵)


Kenji Mizoguchi 14. 1944 Miyamoto Musashi (宮本武蔵)


  Οι προηγούμενες ταινίες του Μιτζογκούτσι είναι «The woman of Osaka», την οποία δεν βρήκαμε, και οι «47 ronin», η πρώτη ταινία του που είδαμε και για την οποία κάναμε ανάρτηση πριν έξι χρόνια. Η επόμενη ταινία του είναι «The life of an actor» την οποία επίσης δεν βρήκαμε και δεν ξέρουμε αν είναι από τις χαμένες. Για τον Όζου βρήκα ένα σύνδεσμο που αναφέρει ποιες σώθηκαν και τις βρήκα όλες, όμως δεν βρήκα ανάλογο σύνδεσμο με τις σωσμένες του Μιτζογκούτσι. Η επόμενη ταινία του είναι ο «Miyamoto Musashi».
  Ιστορικό πρόσωπο ο Miyamoto Musashi (1584-1645), έχουν γυριστεί ταινίες και σήριαλ με αυτόν ως κεντρικό ήρωα, δεν νομίζω απόλυτα βιογραφικές. Σε μια απ’ αυτές πρωταγωνιστεί ο Τοσίρο Μιφούνε. Η εποχή που έδρασε ήταν η εποχή της εγκαθίδρυσης του σογκουνάτου κατά την οποία ο αυτοκράτορας ήταν διακοσμητικός, η οποία διήρκησε από το 1600 περίπου ως το 1868, οπότε ο αυτοκράτορας ανέλαβε και πάλι τα ηνία της χώρας μετά από ένα σύντομο εμφύλιο.
  Νόμιζα ότι θα έβλεπα εντυπωσιακές σκηνές μάχης με σαμουράι, όμως όχι, το θέμα της ταινίας ήταν το πνεύμα των σαμουράι, η αναζήτηση του Δρόμου.
  Τα δυο αδέλφια, ένας νεαρός και μια κοπέλα, πηγαίνουν στον Μιγιαμότο Μουσάχι και τον παρακαλούν να τους μάθει ξιφομαχία για να εκδικηθούν το θάνατο του πατέρα τους. Αυτός αρνείται. Αν είναι για εκδίκηση, με τίποτα, είναι ενάντια στο πνεύμα του Δρόμου.
  Όμως οι δολοφόνοι του πατέρα τους, δυο άτομα, παραφυλάνε και τους ακούνε.  Στη συνέχεια πηγαίνουν σε έναν άλλο δάσκαλο, τον Kojiro Sasaki, ζητώντας του να τους μάθει ξιφομαχία, για να αμυνθούνε. Αρνείται κι αυτός με τη σειρά του, δεν είναι αυτός ο Δρόμος των σαμουράι. Θα τους παραφυλάξουμε και θα τους σκοτώσουμε, του λένε τότε.
  Αυτός συγκατατίθεται, όμως όχι γιατί τον ενδιαφέρει η βεντέτα τους αλλά γιατί έτσι θα προκαλέσει τον Μιγιαμότο σε μονομαχία, καθώς θα θελήσει να εκδικηθεί τον θάνατό τους. Θέλει να μάθει όλος ο κόσμος ποιος είναι ο καλύτερος, αυτός ή ο Μουσάχι.
  Πράγματι τους στήνουν καρτέρι και σκοτώνουν τον αδελφό. Ετοιμάζονται να σκοτώσουν και την αδελφή αλλά ο Sasaki του αποτρέπει: δεν είναι σωστό να σκοτώσουν μια γυναίκα.
  Πετυχαίνει το σχέδιό του, ο Μιγιαμότο δέχεται την πρόσκληση. Όμως πιο πριν οι δυο δολοφόνοι παραμονεύουν να σκοτώσουν την κοπέλα, ίσως και τον Μιγιαμότο. Δεν πετυχαίνουν το στόχο τους, ο Μιγιαμότο τους αντιμετωπίζει και τους πληγώνει. Είναι πεσμένοι στο έδαφος. -Μπορείς τώρα να τους εκδικηθείς αν θέλεις, λέει στην κοπέλα (στο ρόλο της η Kinuyo Tanaka). Αυτή διστάζει. -Είναι σακάτηδες, δεν θα μπορέσουν πια να ξαναπιάσουν ξίφος στο χέρι τους. Αυτή εξακολουθεί να διστάζει.
  Και το κήρυγμα της συγνώμης: -Γιατί δεν τους βοηθάς;
  Ναι, θα τους βοηθήσει, αλλά σαν αντάλλαγμα του ζητάει να μην πάει σ’ αυτή τη μονομαχία.
  Όμως αυτός θα πάει.
  Δεν θα δούμε καμιά εντυπωσιακή μονομαχία, με το πρώτο κτύπημα ρίχνει κάτω νεκρό τον αντίπαλό του.
  Περπατάει μαζί με την κοπέλα. Αυτή του λέει ότι δεν θέλει να γίνει εμπόδιο στο Δρόμο του και θα γίνει καλόγρια. Αυτός την επαινεί για την απόφασή της. Της λέει ότι δεν θα παντρευτεί ποτέ και ότι θα τη θεωρεί ως την πνευματική του σύζυγο.     
  Η ταινία υπάρχει στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.  
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «The story of the last chrysanthemums».


No comments: