Book review, movie criticism

Monday, December 17, 2018

Kenji Mizoguchi 14. 1945 The Famous Sword Bijomaru (名刀美女丸 Meitō Bijomaru)


Kenji Mizoguchi 14. 1945 The Famous Sword Bijomaru (名刀美女丸 Meitō Bijomaru)


  Ενώ το θέμα του «Miyamoto Musashi» ήταν το πνεύμα των σαμουράι, στο «The famous sword Bijomaru» το θέμα είναι το ξίφος των σαμουράι.
  Δεν χρειάστηκε να περάσει παρά μόνο ένας χρόνος για να αλλάξει στάση ο Μιτζογκούτσι πάνω στο θέμα της εκδίκησης. Αλλά ας δούμε την υπόθεση.
  Ο Onoda έχει πάρει από μικρό υπό την προστασία του τον Kiyone Sakurai, ο οποίος είναι μαθητευόμενος στον Kiyohide Yamatomori, κατασκευαστή ξιφών. Ο Kiyone φτιάχνει ένα ξίφος για τον προστάτη του, το οποίο όμως σπάζει σε μια σύγκρουση μη μπορώντας έτσι να υπερασπιστεί τον αφέντη του από την επίθεση των εχθρών του. Ο αφέντης σώθηκε από τους υπόλοιπους της ακολουθίας του, όμως ο Onoda έπεσε σε δυσμένεια. Τότε ο Naito του προτείνει τη μεσολάβησή του για να αποκατασταθεί, με αντάλλαγμα να του δώσει για γυναίκα την κόρη του την Sasae. Αυτός αρνείται, δεν θα χρησιμοποιήσει την κόρη του σαν δόλωμα, του λέει. Αυτός εξοργισμένος από την άρνησή του τραβάει το ξίφος του και τον σκοτώνει.
  Η Sasae, που είναι έμπειρη στην ξιφομαχία διδαγμένη από τον πατέρα της, ορκίζεται εκδίκηση και παρακαλεί τον Kiyone, ο οποίος είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της και αυτή μ’ αυτόν, να φτιάξει ένα ξίφος ειδικά γι’ αυτήν, για να πάρει το αίμα του πατέρα της πίσω. Ο Kiyone με ένα φίλο του προσπαθούν να πείσουν τον μάστορα να τους βοηθήσει να φτιάξουν το ξίφος. Αυτός αρχικά αρνείται, όμως τελικά ενδίδει στις παρακλήσεις τους. Στη συνέχεια τους βλέπουμε να φτιάχνουν το ένα ξίφος μετά το άλλο, χωρίς να είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Τους έχει μείνει ατσάλι μόλις για ένα ξίφος, αλλά είναι τυχεροί και το καταφέρνουν. Στο εργαστήριο που φτιάχνουν το ξίφος παρευρίσκεται σαν φάσμα και η Sasae.
  Είναι η εποχή του εμφύλιου, 1868. Η κοπέλα με τους δυο φίλους της είναι με τον αυτοκράτορα, ο Naito με τον σογκούν. Οι αυτοκρατορικές δυνάμεις τους αφήνουν να περάσουν από το μέτωπο των συγκρούσεων προκειμένου να βρουν τον Naito. Τον βρίσκουν, και στη μονομαχία που ακολουθεί, ενώ οι οβίδες σκάζουν γύρω τους, η Sasae τον σκοτώνει.
  Ευτυχώς εδώ έχουμε πραγματικό happy end, όχι τον πνευματικό γάμο του Miyamoto Musashi με την κοπέλα που είδαμε στην προηγούμενη ταινία του.
  Δεν βρήκα την προηγούμενη ταινία του Mizoguchi, «Three generations of Danjuro», έτσι η προηγούμενη ανάρτησή μας είναι για την προ-προηγούμενη ταινία του, «Miyamoto Musashi».
  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους.


No comments: