Book review, movie criticism

Tuesday, December 4, 2018

Grímur Hákonarson, Rams (Hrútar, Δεσμοί αίματος 2015)


Grímur Hákonarson, Rams (Hrútar, Δεσμοί αίματος 2015)


  Όλοι μας ξέρουμε περιπτώσεις που αδέλφια δεν μιλιούνται για διάφορους λόγους, κυρίως όμως για περιουσιακά. Πόσα όμως φιλιώνουν στο τέλος; Δεν ξέρω καμιά περίπτωση αλλά ασφαλώς θα υπάρχουν, σπάνιες μάλλον.
  Το θέμα της συμφιλίωσης δυο αδελφών, με ένα δραματικό τρόπο, μας δίνει ο ισλανδός Γκρίμουρ Χάκοναρσον στην ταινία του «Δεσμοί αίματος», ή «Κριάρια» όπως είναι ο αγγλικός τίτλος, μετάφραση του ισλανδικού.
  Τα δυο αδέλφια, o Gummi και ο Kiddi, είναι κτηνοτρόφοι, όπως και όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της περιοχής. Όμως έχουν 40 χρόνια να μιλήσουν. O Kiddi είναι αλκοολικός και δεν ξέρω τι άλλο, έτσι ο πατέρας τους άφησε την κληρονομιά στον Gummi. Όμως αυτός, μεγαλόψυχα, τον άφησε να ζήσει στο διπλανό σπίτι, έχοντας το δικό του κοπάδι.
  Έχει πλάκα το πώς επικοινωνούν όταν είναι απόλυτα αναγκασμένοι: το σκυλί του Gummi μεταφέρει τα μηνύματα, κρατώντας τα στα δόντια.
  Σε ένα διαγωνισμό για το καλύτερο κριάρι ο Kiddi παίρνει το πρώτο βραβείο ενώ ο Gummi το δεύτερο, πράγμα που προκαλεί τη ζήλεια του. Θα πάει να ψάξει το βραβευμένο κριάρι και θα ανακαλύψει ότι πάσχει από την ασθένεια crampie. Θα το πει στους αρμόδιους και θα έρθουν να το ερευνήσουν, πράγμα που θα εξοργίσει αφάνταστα τον Kiddi, φτάνοντας στο σημείο να του επιτεθεί.
  Όμως η πρόχειρη διάγνωση του Gummi επιβεβαιώνεται, τα ζώα πρέπει να θανατωθούν και ο χώρος να καθαριστεί και να απολυμανθεί, για να μη μεταδοθεί η αρρώστια σε όλη τη χώρα. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι.  
  Κανείς τους δεν συμμορφώνεται. Ο Gummi θα κρύψει κάποια ζώα ενώ ο Kiddi δεν θα απολυμάνει. 
  Είναι τσακωμένοι, όμως όταν ένας περαστικός φέρνει τον Kiddi που είχε πέσει αναίσθητος από το πιοτό πάνω στα χιόνια κοντά στο σπίτι του Gummi, ο Gummi τον περιποιείται. Και όταν οι αρμόδιοι ανακαλύπτουν τα κρυμμένα ζώα, και οι δυο τους θα τα κατευθύνουν, μέσα σε χιονοθύελλα, σε ένα οροπέδιο όπου θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Είναι τα μόνα εναπομείναντα από αυτή τη ράτσα.
  Το όχημά τους με το οποίο πιλαλούν τα πρόβατα θα κολλήσει στο χιόνι. Θα χαθούν. Όταν ξημερώσει ο Kiddi θα δει τον Gummi παγωμένο πάνω στο χιόνι. Θα σκάψει κάτω από το χιόνι ένα καταφύγιο, θα τον σύρει μέσα, θα τον γυμνώσει και θα γυμνωθεί και ο ίδιος και θα τον αγκαλιάσει να τον ζεστάνει. -Θα τα καταφέρεις Gummi, του λέει. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και μ’ αυτόν.
  Θα τα καταφέρει;
  Ο σκηνοθέτης δεν θέλει να υποβαθμίσει το μήνυμά του, το μήνυμα της συμφιλίωσης, κάνοντας την ταινία του ταινία περιπέτειας με αίσιο τέλος. Μπορεί να τους βρήκαν και να τους έσωσαν, μπορεί και όχι, δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό για τον σκηνοθέτη, αλλά το γεγονός της συμφιλίωσης.
  Θυμήθηκα τον συγχωρεμένο τον Μανώλη τον Ατζαράκη, τον μέθυσο του χωριού. Μεθυσμένος γύριζε σπίτι από το καφενείο ένα βράδυ με χιονιά. Στο δρόμο έπεσε και δεν μπόρεσε να σηκωθεί. Δυστυχώς δεν βρέθηκε κανείς να τον δει όπως τον Kiddi. Το επόμενο πρωί τον βρήκαν παγωμένο, νεκρό.
  Εξαιρετική ταινία που βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που το αφηγήθηκε ο πατέρας του σκηνοθέτη. Δυο αδέλφια δεν μιλιόντουσαν για 40 χρόνια, και αιτία ήταν μια γυναίκα.
  Κατανοητό. Η βικιπαίδεια όμως δεν μας ενημερώνει αν τελικά φίλιωσαν.

No comments: