Book review, movie criticism

Thursday, December 20, 2018

Kenji Mizoguch 16. 1946 Utamaro and His Five Women


Kenji Mizoguch 16. 1946 Utamaro and His Five Women a.k.a. Five Women Around Utamaro (歌麿をめぐる五人の女 Utamaro o meguru gonin no onna)


  Ο Ουταμάρο είναι ζωγράφος και χαράκτης. Ζωγραφίζει πόρνες οι οποίες τον ερωτεύονται, όμως αυτός, όπως λέει μια τους, είναι ερωτευμένος με τις γυναίκες.
  Ο Koide, σαμουράι ζωγράφος, εξοργίζεται όταν διαβάζει σε μια ξυλογραφία του ότι η ζωγραφική του είναι ανώτερη από την επίσημη ζωγραφική. Πάει να του ζητήσει το λόγο, και καταλήγει να γίνει μαθητής του αναγνωρίζοντας την ανωτερότητά του. Και βέβαια παρατάει την αρραβωνιαστικιά του ξέροντας ότι, παρά την απελπισία της, δεν θα ανεχθεί να εγκαταλείψει το υψηλό στάτους του ζωγράφου-σαμουράι για να ακολουθήσει την τέχνη ενός ταπεινού ξυλογλύπτη.
  Ένας φίλος του Ουταμάρο, ο Shozaburo, είναι ερωτευμένος με μια καλλονή, της οποίας ο Ουταμάρο ζωγράφισε την πλάτη για να της κάνει μετά τη ζωγραφιά του τατουάζ ο τατουατζής. Παρατάει την Οκίτα (Kinuyo Tanaka), την αρραβωνιαστικιά του, και το σκάει μαζί της στην εξοχή. Αυτή τον ανακαλύπτει και τον φέρνει πίσω. Όταν όμως μαθαίνει ότι εξακολουθεί να βλέπεται μαζί της, εξοργισμένη τον μαχαιρώνει μπροστά στα μάτια της και μετά και την ίδια. Ξέρει ότι είναι καταδικασμένη, ότι θα την εκτελέσουν, ίσως με μαρτυρικό θάνατο, όμως νοιώθει, σαν ερωτευμένη, ότι έτσι έπρεπε να κάνει. Η προτελευταία σκηνή με τον αποχαιρετιστήριο λόγο στους φίλους της είναι μεγαλειώδης.
  Και η τελευταία σκηνή;
  Ο Ουταμάρο με την παρέα του κρυφοκοιτάζουν τις κυρίες της ακολουθίας ενός daimyo καθώς, κατά διαταγή το κυρίου τους, πέφτουν με τα εσώρουχα στο νερό σε μια λίμνη και πιάνουν ψάρια. Εντυπωσιασμένος από την ομορφιά μιας απ’ αυτές, την παρακαλεί να γίνει μοντέλο του. Αυτή θα δεχθεί.  
  Ναι, υπάρχει κάμποσο γυμνό σ’ αυτή την ταινία, όχι όμως ολόγυμνο, αλλά έτσι κι αλλιώς εντυπωσιακό για ταινία εκείνης της εποχής.
  Ο Daimyo που μαθαίνει τι έγινε τον συλλαμβάνει και αφού τον κρατάει πέντε μέρες φυλακισμένο τον καταδικάζει 50 μέρες σε κατ’ οίκον περιορισμό, όμως με δεμένα τα χέρια. Όταν περνάνε οι 50 μέρες και οι φίλοι του τον καλούν να το γιορτάσουν (η τελευταία σκηνή), αυτός τους λέει να το γιορτάσουν μόνοι τους, ο ίδιος ανυπομονεί να ζωγραφίσει.
  Ας το γράψω επί τέλους και αυτό.
  Στις γιαπωνέζικες ταινίες το σακί τρέχει όπως σε μας στην Κρήτη η ρακέ. 
  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους. (μην πατήσετε για υπότιτλους γιατί βγαίνουν οι αυτόματοι γιαπωνέζικοι).  
  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «Victory song».
  

No comments: