Book review, movie criticism

Saturday, December 29, 2018

Gustav Möller, Ο ένοχος (Den skyldige 2018)


Gustav Möller, Ο ένοχος (Den skyldige 2018)


  Από προχθές στους κινηματογράφους.
  Μόλις 13 μέρες ήταν αρκετές για να γυριστεί ένα αριστούργημα από ένα πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, εξαιρετικά πρωτότυπο σαν σύλληψη: σε όλη την ταινία βλέπουμε έναν αστυνομικό μέσω τηλεφώνου να προσπαθεί να σταματήσει μια απαγωγή. Ελάχιστες φορές θα μιλήσει με συναδέλφους του στα διπλανά γραφεία. Η επιτυχία βέβαια του έργου οφείλεται και στην εξαιρετική ερμηνεία του Jacob Cedergren.
  Ο Asger, αστυνομικός, παίρνει ένα τηλεφώνημα στο οποίο μια πνιγμένη γυναικεία φωνή του λέει ότι είναι θύμα απαγωγής. Βρίσκεται σε ένα φορτηγάκι. Την έχει απαγάγει ο άνδρας της. Τα δυο παιδιά της, μια εξάχρονη κόρη και ένα αγοράκι μωρό, βρίσκονται μόνα στο σπίτι. Ο Asger προσπαθεί να εντοπίσει πού βρίσκεται το φορτηγάκι ώστε να στείλει τα περιπολικά, να βρει πού είναι το σπίτι της ώστε να στείλει κι εκεί αστυνομικούς να τα φυλάξουν καθώς το κορίτσι είναι ολότελα τρομοκρατημένο, και να αντιμετωπίσει την αυριανή του δίκη, για υπέρβαση καθήκοντος, καθώς σκότωσε έναν δεκαεννιάχρονο νεαρό.
  Όπως σε κάθε έργο crime έτσι και εδώ υπάρχει η μεγάλη ανατροπή.
  Υπάρχει ένα προηγούμενο, ή μάλλον περίπου. Είναι το ραδιοθέατρο «Sorry, wrong number» της Lucille Fletcher, που ένα εκτενές απόσπασμά του υπήρχε στο βιβλίο που κάναμε στο φροντιστήριο αγγλικών του κου Σταυρακάκη στην Ιεράπετρα. Θυμάμαι πόσο με είχε εντυπωσιάσει. Ο Anatole Litvak δεν τόλμησε – ή ίσως η Fletcher που έκανε το σενάριο – να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη όπως ο Gustav Möller, με ενότητα όχι μόνο χρόνου και δράσης αλλά και χώρου. Πολλά επεισόδια δραματοποιούνται ενώ άλλα που θα ήταν αδύνατο να αποδοθούν τηλεφωνικά, μάλλον επινοούνται για την κινηματογραφική μεταφορά.  
  Η Barbara Stanwyck τηλεφωνεί στο σύζυγό της, όμως μπερδεύονται οι γραμμές και ακούει μια άλλη συνομιλία. Στη συνομιλία αυτή μαθαίνει ότι μια γυναίκα θα δολοφονηθεί στις 11.15΄. Προσπαθεί να ενημερώσει την αστυνομία. Παίρνει και το σύζυγό της, ενώ δέχεται και δυο σημαντικά τηλεφωνήματα. Ξάφνου καταλαβαίνει ότι η γυναίκα που πρόκειται να δολοφονηθεί είναι αυτή η ίδια. Πανικόβλητη, δεν μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες του συζύγου της για να σωθεί. Ο δολοφόνος την στραγγαλίζει. Το τηλέφωνο κτυπάει. Το σηκώνει και λέει: «Sorry, wrong number».
  Η Barbara Stanwyck για την εξαιρετική ερμηνεία της ήταν υποψήφια ως καλύτερη ηθοποιός στα Ακαδημαϊκά Βραβεία, χωρίς όμως να κερδίσει το βραβείο.
 

No comments: